Zajednica HKUUMZ

Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije
40000 Čakovec, Hrvatska, P.P. 188 , Trg Republike 3
IBAN : HR8224850031100224293 , Croatia banka d.d. , OIB: 63462493225
www.zajednica-hkuumz.hr , zajednica.hkuu.mz@gmail.com , mob +385 98 861 921

IZVJEŠĆE O RADU ZAJEDNICE HKUU

 MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2022. GODINU

 

Siječanj

Aktivnost Zajednice početkom godine očitovala se kroz rad pojedinih Odbora Zajednice u definiranju i realizaciji Programa rada i organizaciji Županijskih smotri u 2022. godini , te su održane Izborne sjednice svih Odbora na kojima su izabrani novi predsjednici i zamjenici.

 Veljača 

U ovom razdoblju održana je većina Skupština KUD-ova, KUU-a, te Udruga članova Zajednice.  Održana je sjednica Upravnog odbora na kojoj je prihvaćeno Financijsko izvješće i Izvješće o radu za 2021. godinu. Održana je i Izborna skupština Zajednice  17.02.2022. u Maloj Subotici na kojoj je za predsjednika Zajednice ponovo izabran Dejan Buvač, a za predsjednika Skupštine Miljenko Zelenbaba. Izabran je novi Upravni i Nadzorni odbor na mandat od četiri godine. Prihvaćeno je i Izvješće o radu i Financijsko izvješće za 2021. godinu.

 Ožujak

Neke članice Zajednice još su tijekom ovog mjeseca održavale svoje Skupštine.

 Travanj

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije corona virusa opet se zaorila međimurska popevka,  naše najveće kulturno blago. Prva Predsmotra 38. MEĐIMURSKE POPEVKE održana je u Štrigovi 03.04.2022.nastupilo  je 12  članica Zajednice, a izvedeno je 19  popevki.

Druga Predsmotra 38. MEĐIMURSKE POPEVKE održala se u Donjem Kraljevcu 09.04.2022. uz odaziv 15 članica Zajednice, a izvedene su 24 popevke.  Još jednom  izvrsna organizaciju domaćina Predsmotri KUD-a Općine Donji Kraljevec i KUD-a „Sveti Jeronim“ iz Štrigove.

Predsmotre u Donjem Kraljevcu i Štrigovi pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu: Dragica Šimunković, dr.sc Stjepan Hranjec , Miroslav Novak i Branimir Magdalenić.

Održan je i 25. Festival Kazališnih amatera Međimurja u Prelogu 14., 15. i 16. travnja, u organizaciji KU-e «Seljačka Sloga» iz Preloga, na kojem je izvedeno 12 predstava , a sve predstave pratio je Županijski žiri u sastavu  Iva Srnec Hamer selektorica  i Petra Vukelić  glumica. Proglašeni su najbolji glumci, redatelj, izabran najbolji amaterski dramski tekst i predstava u cjelini .Sve pohvale domaćinu na izvrsnoj organizaciji. Kao najbolja predstava Festivala odabrana je predstava „Mala seoska priredba“  koju su zajedničkim snagama izveli su članovi Dramskog studija Dada i Kazališne družine Štolcer iz Čakovca, koja će predstavljati našu Zajednicu na 62. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske u Vodicama a uz nju i druga predstava po odabiru selektora „Čisti zmešaraj“  koju izveli  su članovi KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca. Za 1. Festival hrvatske pučke drame koji će se održati u Murskom Središću odabrana je predstava“ Ivek i Micika“ u izvođenju KUD-a Žiškovec.

Svibanj

HKUU“Sveti Martin“ bio je domaćin 13. Dječje Smotre međimurskih popevki koja se održala u Toplicama Sveti Martin 07. svibnja, a izvedeno je 17 popevki. Nastupilo je 9 članica Zajednice , te nekoliko osnovnih škola i vrtića s područja naše Županije. Stručno povjerenstvo  u sastavu: Stjepan Hranjec i Miroslav Novak, odabralo je 5 popevki koje su uvrštene na  38. Smotru međimurske popevke u Nedelišću.

U organizaciji KUD -a Mačkovec dana  15. svibnja u Mačkovcu je održana 26 . Smotra tamburaških sastava i orkestara naše Zajednice na kojoj je nastupilo 4 sastava i 3 orkestra s oko 150 tamburaša, a nastup je pratilo i državni selektor HSK Igor Kudeljnjak koji je odabrao i predstavnike naše Zajednice za Susret hrvatskih tamburaških orkestara u Dugom Selu, a ta čast pripala je  TS KUU-e „Zasadbreg“ u kategoriji koncertnih  sastava, te Tamburaškom orkestru KUU“Zvon“ Mala Subotica u kategoriji koncertnih orkestara.

 

U Vodicama je od 20. do 22. svibnja i od 27. do 29. svibnja održan je  62.  Festival kazališnih amatera Hrvatske na kojem su nastupili i članovi  naše Zajednice. Predstavu „Mala seoska priredba“ zajedničkim snagama izveli su članovi Dramskog studija Dada i Kazališne družine Štolcer iz Čakovca, te predstavu „Čisti zmešaraj“  izveli  su članovi KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca. Dijana Kirić osvojila je nagradu za Najbolju žensku sporednu ulogu dok je u istoj kategoriji bila nominirana i Gabrica Košak..

 

 

Lipanj

KUU «Seljačka sloga» iz Nedelišća uspješno je organizirala  38. Smotru hrvatske pučke popijevke « Međimurske popevke 2023» . Izvedene su 22 popevke a izvođači su  bili  članovi  Zajednice HKUU MŽ. Popevka je održana  04.lipnja. Stručno povjerenstvo u sastavu : Dragica Šimunković prof., Miroslav Novak prof., Branimir Magdalenić prof. i dr Stjepan Hranjec na osnovu održanih Predsmotri Zajednice odabralo je izvođače za finalnu večer, a moramo istaknuti da su na Smotri nastupili  najuspješniji s dvije predsmotre, , te s  13. Dječje smotre međimurskih popevki.

U Svetoj Mariji 12.lipnja održana je 22. Smotra zborova i vokalnih skupina naše Županije.

Za državnu Smotru zborova izravno se plasirao se Pjevački zbor «Josip Štolcer Slavenski» iz Čakovca, a za Susret malih vokalnih sastava : ženska vokalna skupina KUU «Veseli Međimurci“ iz Čakovca u kategoriji folklorne glazbe, te Ženska vokalna skupina KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ iz Gornjeg Kraljevca u kategoriji izvorne pučke glazbe. Smotru su pratili selektori Hrvatskog sabora kulture: Marija Ramljak i Tomislav Habulin.

 

U izvrsnoj organizaciji KUD“Seljačka sloga“ iz Donje Dubrave uspješno je organizirana 21. Smotra međimurskog folklora i 15. Smotra koreografiranog folklora. Smotru je pratilo Stručno povjerenstvo u sastavu:  Ivan Ivančan i Tibor Bun. U kategoriji izvornog folklora nastupilo je 11 folklornih društava , a u kategoriji koreografiranog  4 društva.

 

  1. SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKAkoji je nakon dvije godine u subotu, 25. lipnja 2022. ponovno u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu uživo okupio čuvare i baštinike našega jezika i pisane riječi. PLAKETA „KALMAN MESARIĆ“ ZA DRAMSKO STVARALAŠTVO dodijeljena je
    Stjepanu Škvorcu iz Belice ta tekst: Nikad nije kasno.

 

  1. lipnja u organizaciji Puhačkog orkestra Općine Nedelišće održana je 27. Smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi Zajednice HKUU Međimurske županije, na kojoj je nastupilo 10 orkestara i limenih glazbi. Selektor HSK-a Josip Kapović za nastup na  Državnom Susretu puhačkih okrestara  koji će se održati u Đurđevcu odabrao je Puhački orkestar Općine Goričan i Puhački orkestar Općine Nedelišće .

 

Srpanj – Kolovoz

Tijekom mjeseca kolovoza mnoga društva bilježe nastupe u zemlji i inozemstvu, te je vrlo bogata suradnja i razmjena programa među društvima članicama Zajednice. Ovogodišnji 29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održan je 27. kolovoza u Županji. Našu Županiju po odabiru selektora predstavljao je KUD „Seljačka Sloga“ iz Donje Dubrave.

Rujan

Zajednica HKUU MŽ, Grad Mursko  Središće i Hrvatski sabor kulture zajedničkim snagama organizirali su 1. Festival hrvatske pučke drame koji je održan u Murskom Središću od 2.

do 4. Rujna . Našu Županiju po izboru selektorice Ive Srnec Hamer predstavljala je Dramsko recitatorska skupina KUD-a Žiškovec s predstavom Ivek i Micika. Stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Sanja Nikčević, Iva Srnec Hamer i Dubravko Sidor dodijelili su Nagradu za najbolji dramski tekst Stjepanu Škvorcu za tekst predstave „Ivek i Micika“, a Vlado Ninić bio je nominiran za najboljeg glumca Festivala. Velika zahvala ide članicama i članovima KUD „Mura“ iz Murskog Središća koji su zajedno sa direktorom Festivala  odradili ogroman organizacijski posao.

Na 35.Susretu hrvatskih puhačkih orkestara koji je održan u Đurđevcu 11.09. predstavljali su nas puhači iz  Puhačkog orkestra  Općine Goričan i Puhačkog orkestra  Općine Nedelišće , koji su na Susretu osvojili Brončane plakete.

 Na 55.“ Voloderskim jesenima» 11.09.  predstavljali su nas folkloraši  KUD-a «Općine Selnica“ iz Selnice.

KUD «Belica» iz Belice predstavljao je Međimursku županiji na 57. smotri izvornog folklora «Vinkovačke jeseni 2022».

 

Na 55. Državnom Susretu pjevačkih zborova u Poreču i Vrsaru  24. i 25.rujna nastupio je  Pjevački zbor «Josip Štolcer Slavenski» iz Čakovca, koji je osvojio Zlatnu plaketu.

 

Hrvatski sabor kulture uz suorganizaciju Zajednice organizirao je 16. Međunarodni festival amaterskih kazališta na kojem su nastupile kazališne družine iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

                 

Listopad

Održane su  sjednice Odbora specifičnih djelatnosti , na kojima su  doneseni Planovi rada i financijski planovi za 2023. godinu.

U Ivanovcu je 09.listopada održana  16. Smotra izvornog pjevanja starih međimurskih narodnih i sakralnih pjesama osoba treće životne dobi »Pesmarica naših mamica», organizator ove revije izvornog pjevanja starih međimurskih pjesama je KUD «Katruža» Ivanovec, a sudjelovali su pjevačice i pjevači iz 16 članica Zajednice. Nastupe je pratilo i stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Stjepan Hranjec, Senka Bašek prof. i  Bojan Pogrmilović prof.

  1. i 16. listopada u Zlatar Bistrici održan je 3. Festival dramskog amaterizma središnje Hrvatske na kojem jekjao predstavnik naše Zajednice nastupila Dramska sekcija KUD-a Općine Donji Kraljevec s predstavom „Puder obrve“. Magdalena Vlah Hranjec dobila je nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje,a Draga Cvetko za najbolje glumačko ostvarenje glavne ženske uloge.

U Koprivnici je 23.listopada održan 19. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava na kojem su nastupila i dva međimurska predstavnika:ženska vokalna grupa KUU-a“Društvo žena Gornji Kraljevec“ iz Gornjeg Kraljevca u programu izvorne pučke glazbe, koja je osvojila  1. Nagradu u svojoj kategoriji, te ženska vokalna skupina KUD-a „Veseli Međimurci“ iz Čakovca u kategoriji  folklornih malih vokalnih sastava  koja je osvojila Srebrnu plaketu.

 

Studeni

Na 29. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je održan  05. i 06. studenog u Dugom Selu našu Zajednicu predstavljali su: Tamburaški orkestar KUU“Zvon“ iz Male Subotice u kategoriji koncertnih orkestara , te Tamburaški sastav KUU „Zasadbreg “ u kategoriji koncertnih sastava.     Oba naša predstavnika osvojili su Srebrne plakete.

U organizaciji KUU «ZVON» iz Male Subotice , održana je dana 13. studenog 20. Smotra dječjeg folklornog stvaralaštava na kojoj je nastupilo 7 dječjih folklornih skupina iz Međimurja i gosti iz susjedne Varaždinske županije. Smotru je pratio izbornik Goran Knežević koji je predložilo predstavnike Županije na predstojećim dječjim smotrama folklorna.

U Žiškovcu je 20. studenog  održana 12. Smotra  međimurskih narodnih nošnji, uz sudjelovanje  10 članica Zajednice, a nastupe amatera pratilo je i povjerenstvo u sastavu: dr.sc.  Stjepan Hranjec i Smiljka Petr – Marčec.

 

U Velikoj Gorici je 26.studenog održan 33. Susret hrvatskih plesnih ansambala na kojem je nastupio i Studio Vivona iz Čakovca.    

 

Prosinac

Članice Zajednice svoju su aktivnost provodile kroz nastupe u svojim mjestima prigodom

Božićnih blagdana, a organizirane su i međusobni susreti i druženja pojedinih KUD-ova, KUU-a, te gostovanja izvan Županije.

 

Zajednica HKUU Međimurske županije čestita svim ovogodišnjim slavljenicima bila da se to odnosi na udruge ili društva kao članica Zajednice ili se radi o pojedincima unutar udruga koji su svojim radom i promocijom kulturnog amaterizma zavrijedili priznanja Zajednice i Hrvatskog sabora kulture.

Zahvala se upućuje prvenstveno Međimurskoj županiji na financijskoj potpori u radu Zajednice, Ministarstvu kulture te pojedinim općinama i gradovima naše Županije koji su također financijski pomogli održavanje ovogodišnjih Smotri. Zahvaljujemo se i HDS-ZAMP-u kao suorganizatoru na financijskoj pomoći u realizaciji pojedinih Smotri , te veliku zahvalu upućujemo i svim ostalim sponzorima i donatorima na financijskoj potpori.

 

 

 

U Čakovcu, 28.02.2023.                                    PREDSJEDNIK ZAJEDNICE HKUU MŽ

                                                                                                  Dejan Buvač