Zajednica HKUUMZ

Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije
40000 Čakovec, Hrvatska, P.P. 188 , Trg Republike 3
IBAN : HR8224850031100224293 , Croatia banka d.d. , OIB: 63462493225
www.zajednica-hkuumz.hr , zajednica.hkuu.mz@gmail.com , mob +385 98 861 921

Hrvatska / 40 000 Čakovec / P.P. 188 / žiro račun: 2485003 – 1100224293 Croatia banka d.d.

OIB: 63462493225 / www.zajednica-hkuumz.hr / zajednica.hkuu.mz@gmail.com

mob: 00385 – 098-861-921

IZVJEŠĆE O RADU ZAJEDNICE HKUU

MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2016. GODINE

                                            

                                              1. MJESTO                                                                                                                               1. MJESTO                                                                                                       1. MJESTO

                    DRAMSKI STUDIO „DADA“ ČAKOVEC                                                PZ „JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI“ ČAKOVEC                                  ŽTO „STJEPAN BUJAN – STIPIĆ“ČAKOVEC                                                                                                                                                                                                                                                                                                          TO KUD-a „BELICA“ BELICA

             

Siječanj

Aktivnost Zajednice početkom godine očitovala se kroz rad pojedinih Odbora Zajednice u definiranju i realizaciji Programa rada i organizaciji Županijskih smotri u 2016.

Prva Predsmotra 32. MEĐIMURSKE POPEVKE održana je u Donjem Kraljevcu 30.01.2016. Nastupilo je 14 članica Zajednice, a izvedene su 32 popevke.Ž

Veljača

U ovom razdoblju održana je većina Skupština KUD-ova, KUU-a, te Udruga članova Zajednice. Druga Predsmotra 32. MEĐIMURSKE POPEVKE održala se u Štrigovi 06.02.2015. uz odaziv 11 članica Zajednice, a izvedeno je 20 popevki. Još jednom je pokazana izvrsna organizaciju domaćina Predsmotri: KUD-a Općine Donji Kraljevec i KUD-a „Sveti Jeronim“ iz Štrigove.

Održana je i Predsmotra Međimurske popevke u inozemstvu točnije u Mađarskoj- Pustara i to 20.02.2016. u izvrsnoj organizaciji društva Horvata kraj Mure i KUD-a „Sumarton“. Izvedeno je 20 međimurskih popevki na vrlo zavidnom nivou. Predsmotre u Donjem Kraljevcu, Štrigovi kao i onu u Pustari pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu: Dragica Šimunković prof. , dr.sc Stjepan Hranjec , Miroslav Novak prof. i Branimir Magdalenić prof. Održana je sjednica Upravnog odbora na kojoj je prihvaćeno Financijsko izvješće i Izvješće o radu za 2015. godinu.

Ožujak

U Žiškovcu je 7. ožujka održan seminar za voditelje folklornih skupina s temom:“ Međimurski plesovi“, s preko 100 sudionika. Predavač je bio istaknuti koreograf Andrija Ivančan.

Održana je Redovna Skupština Zajednice 16. ožujka na kojoj je prihvaćeno Izvješće o radu i financijsko Izvješće za 2015. godinu. Neke članice Zajednice još su tijekom ovog mjeseca održavale svoje Skupštine a nekoliko društava proslavilo je svoje obljetnice.

Travanj

Održan je i 21. Festival Kazališnih amatera Međimurja u Prelogu 08, 09. i 10. travnja, u organizaciji KU-e «Seljačka Sloga» iz Preloga, na kojem su izvedene 24 predstave , a sve predstave pratio je Županijski žiri u sastavu:Igor Ružić selektor i Goran Guksić – glumac i redatelj, dok je za odbir teksta bila zadužena dr.sc. Sanja Nikčević. Proglašeni su najbolji glumci, redatelj, izabran najbolji amaterski dramski tekst i predstava u cjelini .Sve pohvale domaćinu na izvrsnoj organizaciji. Kao najbolja predstava Festivala odabrana je predstava «Ne izlazi bez čarapa« KD „Štolcer“ iz Čakovca koja je predstavljala našu Zajednicu na 56. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske u Vodicama, a uz nju i druga predstava po odabiru selektora „ZOO“ Dramskog studia DADA i centra za mlade Čakovec.

Održana je 11. Smotra koreografiranog folklora „Med Murom i Dravom“ 23. travnja na kojoj je sudjelovalo 7 folklornih skupina. Domaćin Smotre bila je KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca. Povjerenstvo u sastavu: selektor dr.Stjepan Sremac, Ivančica Ivkanec i Tibor Buhn za ovogodišnju državnu smotru koreografiranog folklora odabrao je KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća.

Svibanj

HKUU“Sveti Martin“ bio je domaćin 9.Dječje Smotre međimurskih popevki koja se održala u Toplicama Sveti Martin 07. svibnja, a izvedeno je 15 popevke. Nastupilo je 8 članica Zajednice , te nekoliko osnovnih škola i vrtića s područja naše Županije. Stručno povjerenstvo u sastavu: Dragica Šimunković prof., dr.sc. Stjepan Hranjec i Miroslav Novak prof., odabralo je 3 popevke koje su uvrštene na 32. Smotru međimurske popevke u Nedelišću.

15. svibnja u organizaciji Gradskog Puhačkog orkestra Mursko Središće održana je 23. Smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi Zajednice HKUU Međimurske županije, na kojoj je nastupilo 14 orkestara.

U Pazinu od 19. do 22. svibnja i Vodicama od 26. do 29. svibnja održan je 56. Festival kazališnih amatera Hrvatske na kojem su nastupili i članovi naše Zajednice.

Predstava „Z00“ Dramskog Studia DADA i centra za mlade Čakovec proglašena je NAJBOLJOM predstavom Festivala. Kristina Štebih dobila je nagradu za najbolji amaterski dramski tekst, a Dejan Buvač za nabolju režiju predstave „Ne izlazi bez čarapa“ koja je bila nominirana u kategoriji najbolje predstave, a njeni članovi i u kategoriji najbolje ženske i sporedne muške uloge.

Folkloraši KUD-a “Zasadbreg“ nastupili su na 36. Smotri folklora Moslavine u Kutini.

U organizaciji KUD -a Mačkovec dana 29. svibnja u Mačkovcu je održana 22 . Smotra tamburaških sastava i orkestara naše Zajednice na kojoj je nastupilo 8 sastava i 2 orkestra s oko 150 tamburaša, a nastup je pratilo i državni selektor HSK Ivan Potočnik koji je odabrao i predstavnike naše Zajednice za Susret hrvatskih tamburaških orkestara u Dugom Selu, a ta čast pripala je TS KUD-a „Belica“ u kategoriji koncertnih sastava ,TS KUU-e „Zasadbreg“ u kategoriji folklornih sastava, te ŽTO „Stjepan Bujan Stipić“iz Čakovca u kategoriji koncertnih orkestara.

Lipanj

KUU «Seljačka sloga» iz Nedelišća uspješno je organizirala 32. Smotru hrvatske pučke popijevke « Međimurske popevke 2016» . Izvedeno je 26 popevki a izvođači su bili članovi Zajednice HKUU MŽ, a nastupila je i gošća Sandra Bagarić. Popevka je održana 04.lipnja. Stručno povjerenstvo u sastavu: Dragica Šimunković prof., Miroslav Novak prof., Branimir Magdalenić prof. i dr.sc Stjepan Hranjec na osnovu održanih Predsmotri Zajednice odabralo je izvođače za finalnu večer, a moramo istaknuti da su na Smotri nastupili najuspješniji s dvije predsmotre, predsmotre održane u Pustari u Mađarskoj, te s 9.Dječje smotre međimurskih popevki.

U Novom Vinodolskom dana 11. i 12. lipnja ,održan je 30. Susret hrvatskih puhačkih orkestara u organizaciji HSK, na kojem su nastupila dva naša orkestra: Limena glazba općine Dekanovec i Gradski puhački orkestar Grada Preloga. Na Smotri folklora u Ogulinu našu Zajednicu predstavljao je KUD „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca.

U Svetoj Mariji je 12.lipnja održana 18. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurske županije na kojoj su sudjelovala 3 zbora i 9 vokalnih skupina.

Smotru je pratio i državni selektor za zborno pjevanje Zlatan Sindičić iz Zagreba, koji je istaknuo visoki organizacijski i kvalitetni nivo Smotre.Za državnu Smotru zborova odabran je Pjevački zbor «Josip Štolcer Slavenski» iz Čakovca, a za Susret malih vokalnih sastava : ženska vokalna skupina KUU «Veseli Međimurci“ iz Čakovca u kategoriji suvremene glazbe, te Ženska vokalna skupina KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ iz Gornjeg Kraljevca u kategoriji izvorne pučke glazbe.

U dobroj organizaciji KUD-a „Seljačka Sloga“ iz Donje Dubrave, održana je 19. Smotra međimurskog folklora dana 18. i 19. lipnja. Na Smotri je nasupilo 14 društava članova Zajednice i gosti, a nastupe je pratilo povjerenstvo u sastavu: selektor Hrvatskog sabora kulture Ivan Ivančan i Tibor Buhn.Određeni su predstavnici za najznačajnije smotre folklora u 2017. godine i predstavnik naše Zajednice na na 23. Susretu izvornog folklora u Koprivnici a to je KUD“Fijolica“ iz Orehovice.

Na smotri folklora «Đakovački vezovi» našu je Zajednicu predstavljao KUD „Donji Vidovec „ iz Donjeg Vidovca, a na ovogodišnjim dječjim «Đakovačkim vezovima» našu je Zajednicu predstavljao KUD „Žiškovec“.

Srpanj

U Zagrebu je 02.srpnja održan 35. Susret hrvatskih zavičajnih književnika, gospodin Stjepan Škvorc iz Belice dobio je pohvalnicu za dramsko stvaralaštvo

Kolovoz

Tijekom mjeseca kolovoza mnoga društva bilježe nastupe u zemlji i inozemstvu, te je vrlo bogata suradnja i razmjena programa među društvima članicama Zajednice.

Rujan

KUD «Seljačka Sloga» iz Donje Dubrave predstavljala je Međimursku županiji na 51. smotri izvornog folklora «Vinkovačke jeseni 2016», a na «Dječjim Vinkovačkim jesenima» predstavljali su nas mali folkloraši KUU «Zvon» iz Male Subotice.

Na «48. Voloderskim jesenima» predstavljali su nas folkoraši KUD-a «Mihovljan“ iz Mihovljana..

Održane su sjednice Odbora specifičnih djelatnosti , na kojima su doneseni Planovi rada i financijski planovi za 2017. godinu.

Listopad

U Ivanovcu je 09.listopada održana 12. Smotra izvornog pjevanja starih međimurskih narodnih i sakralnih pjesama osoba treće životne dobi »Pesmarica naših mamica», organizator ove revije izvornog pjevanja starih međimurskih pjesama je KUD «Katruže» Ivanovec, a sudjelovali su pjevačice i pjevači iz 20 članica Zajednice. Nastupe je pratilo i stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Stjepan Hranjec, Senka Bašek-Šamec prof. i Bojan Pogrmilović prof.

Na 49. Državnom Susretu pjevačkih zborova u Rovinju 08. i 09. listopada nastupio je i naš predstavnik Pjevački zbor «Josip Štolcer Slavenski» iz Čakovca, koji je osvojio PRVU nagradu stručnog žirija i nastup na 6. Razglednici HSK.

U Kutini je 09.listopada održan 13. Festival dječjeg folklora Hrvatske, a našu Zajednicu uspješno su predstavljali mali folkloraši KUU „Zasadbreg“ koji su u kategoriji djece od 3-10 godina osvojili PRVO mjesto.

U Čakovcu je dana 15. listopada održan 23. Susret hrvatskih folklornih ansambala – koreografirani folklor, čiji je vrlo uspješan organizator uz Hrvatski sabor kulture bila i Zajednica HKUU MŽ i suorganizator KUD «Kaštel» iz Pribislavca. Riječi pohvale organizatoru od strane svih sudionika, te Hrvatskog sabora kulture. Predstavnik naše Zajednice na ovom Susretu bila je KUU „Seljačka sloga „ iz Nedelišća.

Održana je Redovna Skupština Zajednice 12.listopada na kojoj je prihvaćen Financijski plan i Plan rada za 2017.godinu.

U Bjelovaru je 29.listopada održan 13. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava na kojem su nastupila i dva međimurska predstavnika:ženska vokalna grupa KUU-a“Društvo žena Gornji Kraljevec“ iz Gornjeg Kraljevca u programu izvorne pučke glazbe, koja je osvojila i posebnu nagradu za osobitu izvedbu pučke narodne baštine, te ženska vokalna skupina KUD-a „Veseli Međimurci“ iz Čakovca u kategoriji slobodnih stilova i žanrova.

Studeni

Na 24. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je održan 05. i 06. studenog u Dugom Selu našu Zajednicu predstavljali su Tamburaški orkestar KUD-a „Belica“ u kategoriji koncertnih sastava, Tamburaški sastav KUU „Zasadbreg “ u kategoriji folklornih sastava , te ŽTO „Stjepan Bujan-Stipić“ u kategoriji koncertnih orkestara.

U kategoriji koncertnih orkestara ŽTO „Stjepan Bujan-Stipić“ iz Čakovca osvojio je PRVU nagradu i nastup na 6. Razglednici HSK, a Tamburaški orkestar KUD-a „Belica“ u kategoriji koncertnih sastava također je osvojio PRVU nagradu.

U organizaciji KUU «ZVON» iz Male Subotice , održana je dana 05. i 06. studenog, 16. Smotra dječjeg folklornog stvaralaštava na kojoj je nastupilo 20 dječjih folklornih skupina iz Međimurja i 3 gostujuće skupine. Smotru je prati izbornik Goran Knežević koji je predložilo predstavnike Županije na predstojećim dječjim smotrama folklorna.

 

U Koprivnici je 12.studenog održan drugi dio 23. Susret hrvatskih folklornih ansambala – izvorne folklorne skupine.Našu Zajednicu na tom susretu predstavljali su članovi KUD-a „Fijolica“ iz Orehovice.

U Žiškovcu je 20.studenog održana 9. Smotra međimurskih narodnih nošnji, uz sudjelovanje 7 članica Zajednice, a nastupe amatera pratilo je i povjerenstvo u sastavu: dr.sc.Stjepan Hranjec i Smiljka Petr – Marčec.

Prosinac

Na 13.međunarodnom folklornom festivalu djece i mladih u Zagrebu sudjelovali su članovi dječjeg folklora KUD-a „Donji Vidovec „ iz Donjeg Vidovca.

Članice Zajednice svoju su aktivnost provodile kroz nastupe u svojim mjestima prigodom

Božićnih blagdana, a organizirane su i međusobni susreti i druženja pojedinih KUD-ova, KUU-a, te gostovanja izvan Županije.

U Čakovcu, 22.02.2017. PREDSJEDNIK ZAJEDNICE HKUU MŽ

Dejan Buvač