Zajednica HKUUMZ

Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije
40000 Čakovec, Hrvatska, P.P. 188 , Trg Republike 3
IBAN : HR8224850031100224293 , Croatia banka d.d. , OIB: 63462493225
www.zajednica-hkuumz.hr , zajednica.hkuu.mz@gmail.com , mob +385 98 861 921

IZVJEŠĆE O RADU

ZAJEDNICE HKUU MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

ZA 2017. GODINU

1. NAGRADA

TO KUD-a „BELICA“ BELICA KUU „

1. NAGRADA

 

DRUŠTVO ŽENA“ GORNJI KRALJEVEC

Siječanj

Aktivnost Zajednice početkom godine očitovala se kroz rad pojedinih Odbora Zajednice u definiranju i realizaciji Programa rada i organizaciji Županijskih smotri u 2017.

Veljača

U ovom razdoblju održana je većina Skupština KUD-ova, KUU-a, te Udruga članova Zajednice. Održana je sjednica Upravnog odbora na kojoj je prihvaćeno Financijsko izvješće i Izvješće o radu za 2016. godinu.

Ožujak

Održana je Redovna Skupština Zajednice 08. ožujka na kojoj je prihvaćeno Izvješće o radu i financijsko Izvješće za 2016. godinu. Neke članice Zajednice još su tijekom ovog mjeseca održavale svoje Skupštine, ali i nekoliko društava proslavilo je svoje obljetnice.

Prva Predsmotra 33. MEĐIMURSKE POPEVKE održana je u Donjem Kraljevcu 11.03.2017. Nastupilo je 14 članica Zajednice, a izvedeno je 27 popevki .

 

Druga Predsmotra 33. MEĐIMURSKE POPEVKE održala se u Štrigovi 18.03.2017. uz odaziv 14 članica Zajednice, a izvedene su 34 popevka. Još jednom izvrsna organizaciju domaćina Predsmotri KUD-a Općine Donji Kraljevec i KUD-a „Sveti Jeronim“ iz Štrigove.

Održana je i Predsmotra Međimurske popevke u inozemstvu točnije u Mađarskoj- Fičehaz i to 25.03.2017. u izvrsnoj organizaciji društva Horvata kraj Mure i KUD-a Sumarton. Izvedeno je 18 međimurskih popevki.. Predsmotre u Donjem Kraljevcu, Štrigovi kao i onu u Fičehazu pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu: Dragica Šimunković, dr.sc Stjepan Hranjec , Miroslav Novak i Branimir Magdalenić.

Travanj

Održan je i 22. Festival Kazališnih amatera Međimurja u Prelogu 07, 08. i 09. travnja, u organizaciji KU-e «Seljačka Sloga» iz Preloga, na kojem je izvedena 21 predstava , a sve predstave pratio je Županijski žiri u sastavu Robert Raponja selektor i Goran Guksić – glumac i redatelj. Proglašeni su najbolji glumci, redatelj, izabran najbolji amaterski dramski tekst i predstava u cjelini .Sve pohvale domaćinu na izvrsnoj organizaciji. Kao najbolja predstava Festivala odabrana je predstava «Se je to život« KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca koja će predstavljatinašu Zajednicu na 57. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske u Pazinu, a uz nju i druga predstava po odabiru selektora „Punjena ptica“ kazališne družine KUU „Seljačka sloga „ iz Nedelišća.

Održana je 12. Smotra koreografiranog folklora „Med Murom i Dravom“ ,22. travnja na kojoj je sudjelovalo 6 folklornih skupina. Domaćin Smotre bila je KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca. Povjerenstvo u sastavu :selektor Petar Varga i Nikola Kotur za ovogodišnju državnu smotru koreografiranog folklora odabrao je KUD „Belica“ Belice.

Svibanj

HKUU“Sveti Martin“ bio je domaćin 10. Dječje Smotre međimurskih popevki koja se održala u Toplicama Sveti Martin 07. svibnja, a izvedeno je 17 popevki. Nastupilo je 9 članica Zajednice , te nekoliko osnovnih škola i vrtića s područja naše Županije. Stručno povjerenstvo u sastavu: Dragica Šimunković, Stjepan Hranjec i Miroslav Novak, odabralo je 3 popevke koje su uvrštene na 33. Smotru međimurske popevke u Nedelišću.

U Pazinu od 12. do 14. svibnja i Vodicama od 26. do 28. svibnja održan je 57. Festival kazališnih amatera Hrvatske na kojem su nastupili i članovi naše Zajednice. Predstave su izveli KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca i Kazališna družina KUU „Seljačka sloga „ iz Nedelišća.

 

 

Na smotri folklora u Kutini sudjelovali su članovi KUD-a „Kotoriba.

U organizaciji KUD -a Mačkovec dana 28. svibnja u Mačkovcu je održana 23 . Smotra tamburaških sastava i orkestara naše Zajednice na kojoj je nastupilo7 sastava i 2 orkestra s oko 150 tamburaša, a nastup je pratilo i državni selektor HSK Ivan Potočnik koji je odabrao i predstavnike naše Zajednice za Susret hrvatskih tamburaških orkestara u Dugom Selu, a ta čast pripala je TS KUD-a „Belica“ u kategoriji koncertnih sastava ,TS KUU-e „Zasadbreg“ u kategoriji folklornih sastava, te ŽTO „Stjepan Bujan Stipić“iz Čakovca i Tamburaškom orkestru KUU“Zvon“ Mala Subotica u kategoriji koncertnih orkestara.

Lipanj

KUU «Seljačka sloga» iz Nedelišća uspješno je organizirala 33. Smotru hrvatske pučke popijevke « Međimurske popevke 2017» . Izvedeno je 25 popevke a izvođači su bili članovi Zajednice HKUU MŽ, a nastupila je i gošća Marija Husar. Popevka je održana 10.lipnja. Stručno povjerenstvo u sastavu : Dragica Šimunković prof., Miroslav Novak prof., Branimir Magdalenić prof. i dr Stjepan Hranjec na osnovu održanih Predsmotri Zajednice odabralo je izvođače za finalnu večer, a moramo istaknuti da su na Smotri nastupili najuspješniji s dvije predsmotre, predsmotre održane u Fičehazu u Mađarskoj, te s 9. Dječje smotre međimurskih popevki.

 

U Novom Vinodolskom dana 10. i 11. lipnja ,održan je 31. Susret hrvatskih puhačkih orkestara u organizaciji HSK, na kojem je nastupio Puhački orkestar općine Goričan u C kategoriji.

 

 

Na 28. Susretu hrvatskih plesnih ansambala koji je održan 17. I 18. Lipnja u Velikoj Gorici nastupale su i članice Plesnog studia „Vivona“ iz Čakovca.

 

Na Smotri folklora u Ogulinu našu Zajednicu predstavljala je KUU „Seljačka sloga „ iz Nedelišća.

U Svetoj Mariji je 17.lipnja održana 19. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurske županije na kojoj su sudjelovalo 5 zborova i 9 vokalnih skupina.

Smotru je pratio i državni selektor Tomislav Habulin iz Zagreba, koji je istaknuo visoki organizacijski i kvalitetni nivo Smotre.

Za državnu Smotru zborova izravno se plasirao se Pjevački zbor «Josip Štolcer Slavenski» iz Čakovca kao prošlogodišnji pobjednik državnog natjecanja, te Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ iz Nedelišćaa, a za Susret malih vokalnih sastava : ženska vokalna skupina KUU «Veseli Međimurci“ iz Čakovca u kategoriji folklorne glazbe, te Ženska vokalna skupina KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ iz Gornjeg Kraljevca u kategoriji izvorne pučke glazbe. Selektor je još predložio i mušku vokalnu skupinu KUD-a “Katruže“ iz Ivanovca za smotru vokalnih skupina u Ivanić Gradu.

18. lipnja u organizaciji Gradskog Puhačkog orkestra Prelog održana je 24. Smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi Zajednice HKUU Međimurske županije, na kojoj je nastupilo 14 orkestara i limenih glazbi.

 

Na Smotri dječjeg folklora „Starše“ – Republika Slovenija našu su Zajednicu predstavljali mali folkloraši KUD-a „Strahoninec“ iz Strahoninca.

Na smotri folklora «Đakovački vezovi» našu je Zajednicu predstavljao KUU „Zasadbreg „ iz Zasadbrega, a na dječjim «Đakovačkim vezovima» našu je Zajednicu predstavljao KUD „Donji Vidovec „ iz Donjeg Vidovca.

Srpanj

U Zagrebu je 01.srpnja održan 36. Susret hrvatskih zavičajnih književnika, gospodin Franjo Oreški iz Pribislavca dobio je priznanje u kategoriji – dramsko stvaralaštvo.

Kolovoz

Tijekom mjeseca kolovoza mnoga društva bilježe nastupe u zemlji i inozemstvu, te je vrlo bogata suradnja i razmjena programa među društvima članicama Zajednice.

Rujan

KUD «Fijolica» iz Orehovice predstavljao je Međimursku županiji na 52. smotri izvornog folklora «Vinkovačke jeseni 2016», dok su na «Dječjim Vinkovačkim jesenima»bili mali folkloraši istog društva.

Na «49. Voloderskim jesenima» predstavljali su nas folkloraši KUD-a «Sveti Jeronim“ iz Štrigove.

Održane su sjednice Odbora specifičnih djelatnosti , na kojima su doneseni Planovi rada i financijski planovi za 2018. godinu.

Listopad

Na 50. Državnom Susretu pjevačkih zborova u Rovinju 07. i 08. listopada nastupila su dva naša predstavnika. Pjevački zbor «Josip Štolcer Slavenski» iz Čakovca, koji je osvojio drugo mjesto i zlatnu diplomu i Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća koji je osvojio srebrnu diplomu i posebnu nagradu za najbolji revijalni program.

 

 

U Kutini je 14.listopada održan 14. Festival dječjeg folklora Hrvatske, a našu Zajednicu uspješno su predstavljali mali folkloraši KUU „Zvon“ iz Male Subotice.

U Čakovcu je dana 14. listopada ,održan 24. Susret hrvatskih folklornih ansambala – koreografirani folklor, čiji je vrlo uspješan organizator uz Hrvatski sabor kulture bila i Zajednica HKUU MŽ i suorganizator KUD „Mačkovec“. Riječi pohvale organizatoru od strane svih sudionika, te Hrvatskog sabora kulture. Predstavnik naše Zajednice na ovom Susretu bio je KUD „Belica „.

 

U Ivanovcu je 15.listopada održana 13. Smotra izvornog pjevanja starih međimurskih narodnih i sakralnih pjesama osoba treće životne dobi »Pesmarica naših mamica», organizator ove revije izvornog pjevanja starih međimurskih pjesama je KUD «Katruža» Ivanovec, a sudjelovali su pjevačice i pjevači iz 17 članica Zajednice. Nastupe je pratilo i stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Stjepan Hranjec, Senka Bašek-Šamec prof. i Bojan Pogrmilović prof.

 

21.listopada u Sisku je održan drugi dio 24. Susreta folklornih anasambala i to izvorni folklor . Našu Zajednicu predstavljali su članovi KUD-a „Donji Vidovec“. Na Smotri u Svetoj Nedjelji predstavljali su nas mali folkloraši KUD“Seljačka Sloga“ Donja Dubrava.

Održana je Redovna Skupština Zajednice 11.listopada na kojoj je prihvaćen Financijski plan i Plan rada za 2018.godinu.

Studeni

Na 24. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je održan 05. i 06. studenog u Dugom Selu našu Zajednicu predstavljali su: Tamburaški sastav KUD-a „Belica“ u kategoriji koncertnih sastava koji su osvojili prvu nagradu, Tamburaški sastav KUU „Zasadbreg “ u kategoriji folklornih sastava koji su osvojili drugu nagradu, ŽTO „Stjepan Bujan-Stipić“ u kategoriji koncertnih orkestara koji je osvojio treću nagradu, te Tamburaški orkestar KUU“Zvon“ iz Male Subotice u kategoriji folklornih orkestara koji je osvojio nagradu za najbolje izvedeno djelo domaćeg autora temeljem natječaja HSK.

 

 

 

U organizaciji KUU «ZVON» iz Male Subotice , održana je dana 11. i 12. Studenog održana je 17. Smotra dječjeg folklornog stvaralaštava na kojoj je nastupilo 20 dječjih folklornih skupina iz Međimurja i 2 gostujuće skupine. Smotru je pratio izbornik Goran Knežević koji je predložilo predstavnike Županije na predstojećim dječjim smotrama folklorna.

 

U Bjelovaru je održan 14. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava na kojem su nastupila i dva međimurska predstavnika:ženska vokalna grupa KUU-a“Društvo žena Gornji Kraljevec“ iz Gornjeg Kraljevca u programu izvorne pučke glazbe, koja je osvojila 1. Nagradu u svojoj kategoriji, te ženska vokalna skupina KUD-a „Veseli Međimurci“ iz Čakovca u kategoriji slobodnih stilova i žanrova.

 

 

U Kotoribi je 18. i 19. studenog održana 11. Smotra međimurskih narodnih običaja, uz sudjelovanje 10 članica Zajednice, a nastupe amatera pratilo je i povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Stjepan Hranjec i Smiljka Petr – Marčec.

Prosinac

Članice Zajednice svoju su aktivnost provodile kroz nastupe u svojim mjestima prigodom

Božićnih blagdana, a organizirane su i međusobni susreti i druženja pojedinih KUD-ova, KUU-a, te gostovanja izvan Županije.

Zajednica HKUU Međimurske županije čestita svim ovogodišnjim slavljenicima bila da se to odnosi na udruge ili društva kao članica Zajednice ili se radi o pojedincima unutar udruga koji su svojim radom i promocijom kulturnog amaterizma zavrijedili priznanja Zajednice i Hrvatskog sabora kulture.

Zahvala se upućuje prvenstveno Međimurskoj županiji na financijskoj potpori u radu Zajednice, Ministarstvu kulture te pojedinim općinama i gradovima naše Županije koji su također financijski pomogli održavanje ovogodišnjih Smotri. Zahvaljujemo se i HDS-ZAMP-u kao suorganizatoru na financijskoj pomoći u realizaciji pojedinih Smotri , te veliku zahvalu upućujemo i svim ostalim sponzorima i donatorima, a prvenstveno MEĐIMURJE –PLINU Čakovec na velikoj financijskoj potpori uz čiju pomoć su realizirani odlasci naših društava na Državne susrete.

U Čakovcu, 30.01.2018. PREDSJEDNIK ZAJEDNICE HKUU MŽ

Dejan Buvač