Zajednica HKUUMZ

Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije
40000 Čakovec, Hrvatska, P.P. 188 , Trg Republike 3
IBAN : HR8224850031100224293 , Croatia banka d.d. , OIB: 63462493225
www.zajednica-hkuumz.hr , zajednica.hkuu.mz@gmail.com , mob +385 98 861 921

IZVJEŠĆE O RADU ZAJEDNICE HKUU

 MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2018. GODINU

 

 

 

Siječanj

Aktivnost Zajednice početkom godine očitovala se kroz rad pojedinih Odbora Zajednice u definiranju i realizaciji Programa rada i organizaciji Županijskih smotri u 2018.

 

Veljača 

U ovom razdoblju održana je većina Skupština KUD-ova, KUU-a, te Udruga članova Zajednice.

Održana je sjednica Upravnog odbora na kojoj je prihvaćeno Financijsko izvješće i Izvješće o radu za 2017. godinu.

Održana je Izborna  Skupština Zajednice 27.veljače  na kojoj je prihvaćeno Izvješće o radu i financijsko Izvješće za 2017. godinu, te izabrani predsjednici Skupštine i  Zajednice, Upravni  i Nadzorni odbor. Neke članice Zajednice još su tijekom ovog mjeseca održavale svoje Skupštine, ali i nekoliko društava proslavilo je svoje obljetnice.

 

Ožujak

Prva Predsmotra 34. MEĐIMURSKE POPEVKE održana je u Donjem Kraljevcu 10.03.2018. Nastupilo je 14 članica Zajednice, a izvedeno je 28 popevki .

Druga Predsmotra 34. MEĐIMURSKE POPEVKE održala se u Štrigovi 17.03.2018. uz odaziv 16 članica Zajednice, a izvedeno je 29  popevki.  Još jednom  izvrsna organizaciju domaćina Predsmotri KUD-a Općine Donji Kraljevec i KUD-a „Sveti Jeronim“ iz Štrigove.

Održana je i Predsmotra Međimurske popevke u inozemstvu točnije u Mađarskoj-Murakerestur i to 24.03.2018. u izvrsnoj organizaciji društva Horvata kraj Mure i KUD-a Sumarton. Izvedeno je 14 međimurskih popevki. Predsmotre u Donjem Kraljevcu, Štrigovi kao i onu u Murakeresturu  pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu: Dragica Šimunković, dr.sc Stjepan Hranjec , Miroslav Novak i Branimir Magdalenić.

 

Travanj

Održan je i 23. Festival Kazališnih amatera Međimurja u Prelogu  13, 14. i 15. travnja, u organizaciji KU-e «Seljačka Sloga» iz Preloga, na kojem je izvedeno 20 predstava , a sve predstave pratio je Županijski žiri u sastavu  Igor Ružić  selektor i Barbara Rocco – glumica i redateljica. Proglašeni su najbolji glumci, redatelj, izabran najbolji amaterski dramski tekst i predstava u cjelini .Sve pohvale domaćinu na izvrsnoj organizaciji. Kao najbolja predstava Festivala odabrana je predstava «Bog te nema rade«  Kazališne družine „Štolcer“ iz Čakovca koja će predstavljati našu Zajednicu na 58. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske u  Vodicama, a uz nju i predstava po odabiru selektora „Za Domovinu“ KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca. Održana je  13. Smotra koreografiranog folklora „Med Murom i Dravom“ ,21. travnja na kojoj je sudjelovalo 5 folklornih skupina. Domaćin Smotre bila je KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca. Povjerenstvo u sastavu : Nikola Kotur i Tibor Bun za ovogodišnju državnu smotru koreografiranog folklora odabrali su KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća.

 

 

 

 

Svibanj

HKUU“Sveti Martin“ bio je domaćin 11. Dječje Smotre međimurskih popevki koja se održala u Toplicama Sveti Martin 06. svibnja, a izvedeno je 25 popevki. Nastupilo je 15 članica Zajednice , te nekoliko osnovnih škola i vrtića s područja naše Županije. Stručno povjerenstvo  u sastavu: Dragica Šimunković, Stjepan Hranjec i Miroslav Novak, odabralo je 4 popevke koje su uvrštene na 34. Smotru međimurske popevke u Nedelišću.

U organizaciji KUD -a Mačkovec dana 20.  svibnja u Mačkovcu je održana 24 . Smotra tamburaških sastava i orkestara naše Zajednice na kojoj je nastupilo 8 sastava i 2 orkestra s oko 150 tamburaša, a nastup je pratio i državni selektor HSK Ivan Potočnik koji je odabrao i predstavnike naše Zajednice za Susret hrvatskih tamburaških orkestara u Dugom Selu, a ta čast pripala je  TS KUD-a „Belica“ u kategoriji koncertnih sastava , Tamburaškom orkestru KUU“Zvon“ Mala Subotica u kategoriji  folklornih orkestara i ŽTO „Stjepan Bujan-Stipić“ u kategoriji koncertnih orkestara koncertnih orkestara.

U Vodicama je od 25. do 27. svibnja održan  drugi dio  58. Festival kazališnih amatera Hrvatske na kojem su nastupili i članovi  naše Zajednice. Predstave su izveli  Kazališna družina KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca  i Kazališna družina  „Štolcer  „ iz Čakovca. Stjepan Škvorc  dobio je nagradu za najbolji tekst ,a Franjo Sedlar za najboljeg glumca za predstavu „Za Domovinu“ koja je ujedno predložena za Razglednicu Hrvatskog sabora kulture u svibnju iduće godine.

Na smotri folklora u Kutini  12.svibnja  sudjelovali su članovi  KUD-a „Kaštel“ iz Pribislavca.

Na Smotri dječjeg folklora  „Starše“ – Republika Slovenija našu su Zajednicu predstavljali mali folkloraši KUU  „Zasadbreg“ .

 

Lipanj

KUU «Seljačka sloga» iz Nedelišća  uspješno je organizirala  34. Smotru hrvatske pučke popijevke                   «Međimurske popevke 2018» . Izvedeno je 20 popevki, izvođači su  bili  članovi  Zajednice HKUU MŽ,        nastupio je i gost Ervin Baučić. Popevka je održana 02.lipnja. Stručno povjerenstvo u sastavu : Dragica Šimunković prof., Miroslav Novak prof., Branimir Magdalenić prof. i dr.sc  Stjepan Hranjec na osnovu održanih Predsmotri Zajednice odabralo je izvođače za finalnu večer, a moramo istaknuti da su na Smotri nastupili  najuspješniji s dvije predsmotre, predsmotre održane u Murakeresturu u Mađarskoj, te s  10. Dječje smotre međimurskih popevki.

U Novom Vinodolskom dana 09. i 10. lipnja ,održan je 32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara u organizaciji HSK, na kojem je u B kategoriji koncertnog programa  Zlatnu plaketu osvojila Limena glazba Dekanovec, a u D kategoriji koncertnog programa Brončanu plaketu osvojio je Puhački orkestar Općine Domašinec.

U Svetoj Mariji je 10.lipnja održana 20. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurske županije  na kojoj su sudjelovalo 7 zborova i 12 vokalnih skupina.

Smotru je pratio i državni selektor Robert Homen iz Zagreba, koji je istaknuo visoki organizacijski i kvalitetni nivo Smotre.

Za državnu Smotru zborova izabrao je  Pjevački zbor «Josip Štolcer Slavenski» iz Čakovca i Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća u kategoriji pjevačkih zborova, a za Susret malih vokalnih sastava : ženska vokalna skupina KUU «Veseli Međimurci“ iz Čakovca u kategoriji folklorne glazbe, muška vokalna skupina KUD-a “Katruže“ iz Ivanovca u kategoriji izvorne pučke glazbe, te muška vokalna skupina PZ Sveti Juraj na Bregu  u kategoriji slobodnih stilova i žanrova.

U dobroj organizaciji KUD-a „Seljačka Sloga“ iz Donje Dubrave, održana je 20. Smotra međimurskog folklora dana 16. i 17.  lipnja . Na Smotri je nastupilo  19 društava članova Zajednice i gosti, a nastupe je pratilo povjerenstvo u sastavu: selektor Hrvatskog sabora kulture Nikola Kotur i Tibor Bun.

Na Smotri folklora u Ogulinu  17. lipnja našu Zajednicu predstavljao  je KUD „Mihovljan“  iz Mihovljana.

Na 29. Susretu hrvatskih plesnih ansambala koji je održan  23. i 24. lipnja u Velikoj Gorici nastupale  su i članice Plesnog studia „Vivona“ iz Čakovca.

 

Srpanj

  1. srpnja u organizaciji Puhačkog orkestra općine Mala Subotica održana je 25. Smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi Zajednice HKUU Međimurske županije, na kojoj je nastupilo 14 orkestara i limenih glazbi.

Na smotri folklora «Đakovački vezovi»  našu je Zajednicu 7. Srpnja predstavljao KUD „Kotoriba „ iz Kotoribe,  a na dječjim «Đakovačkim vezovima»  našu je Zajednicu predstavljali su mladi folkloraši iz  KUD-a „Seljačka sloga „  Donja Dubrava 01.srpnja.

U Zagrebu je 02.srpnja održan  37. Susret hrvatskih zavičajnih književnika, gospodin Stjepan Škvorc dobio je pohvalu , a gospodin Franjo Oreški  iz Pribislavca  priznanje u kategoriji – dramsko stvaralaštvo.

Kolovoz

Tijekom mjeseca kolovoza mnoga društva bilježe nastupe u zemlji i inozemstvu, te je vrlo bogata suradnja i razmjena programa među društvima članicama Zajednice.

 

 

Rujan

Na 51. „Voloderskim jesenima“   15.rujna predstavljali su nas folkloraši  KUD-a «Donji Vidovec“ iz Donjeg Vidovca.

KUD «Sveti Jeronim» iz Štrigove  16. Rujna predstavljao je Međimursku županiji na 53. smotri izvornog folklora «Vinkovačke jeseni 2018», dok  su  na «Dječjim Vinkovačkim  jesenima»bili mali folkloraši

KUD-a“Donji Vidovec“ iz Donjeg Vidovca.

Održane su  sjednice Odbora specifičnih djelatnosti , na kojima su  doneseni Planovi rada i financijski planovi za 2019. godinu.

U suorganizaciji Zajednice,  Hrvatski sabor kulture bio je organizator 14. MEĐUNARODNOG festivala amaterskih kazališta u Čakovcu 28.i 29. rujna.

 

Listopad

Na 51. Državnom Susretu pjevačkih zborova u Rovinju 06. i 07. listopada nastupila su dva naša predstavnika. Pjevački zbor «Josip Štolcer Slavenski» iz Čakovca i Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća a oba zbora osvojila su Srebrnu diplomu .

U Kutini je 13.listopada održan 15. Festival dječjeg folklora Hrvatske, a našu Zajednicu uspješno  su predstavljali mali folkloraši HKUD-a „ Sveti Martin“ iz Svetog Martina na Muri.

U Ivanovcu je 14.listopada održana  14. Smotra izvornog pjevanja starih međimurskih narodnih i sakralnih pjesama osoba treće životne dobi »Pesmarica naših mamica», organizator ove revije izvornog pjevanja starih međimurskih pjesama je KUD «Katruža» Ivanovec, a sudjelovali su pjevačice i pjevači iz 17 članica Zajednice. Nastupe je pratilo i stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Stjepan Hranjec, Senka Bašek-Šamec prof. i  Bojan Pogrmilović prof.

U Čakovcu je dana 20. listopada ,održan 25. Susret hrvatskih folklornih ansambala – koreografirani folklor, čiji je vrlo uspješan organizator uz Hrvatski sabor kulture bila i Zajednica HKUU MŽ i suorganizator KUD „Mačkovec“. Riječi pohvale organizatoru od strane svih sudionika, te Hrvatskog sabora kulture. Predstavnik naše Zajednice na ovom Susretu bio je KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća.

27.listopada u Sisku je održan drugi dio 25. Susreta folklornih anasambala i to izvorni folklor . Našu Zajednicu predstavljali su članovi KUD-a  „dr. Vinko Žganec“ iz  Vratišinca .

U organizaciji KUU «ZVON» iz Male Subotice , održana je dana 27. i 28. listopada, 18. Smotra dječjeg folklornog stvaralaštava na kojoj je nastupilo 14 dječjih folklornih skupina iz Međimurja i 2 gostujuće skupine. Smotru je prati izbornik Goran Knežević koji je predložilo predstavnike Županije na predstojećim dječjim smotrama folklorna u 2019. godini.

Održana je Redovna Skupština Zajednice  17.listopada na kojoj je  prihvaćen Financijski plan i Plan rada za 2019.godinu.

Studeni

Na 25. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je održan  03. i 04. studenog u Dugom Selu našu Zajednicu predstavljali su: Tamburaški orkestar KUU“Zvon“ iz Male Subotice u kategoriji folklornih orkestara, ŽTO „Stjepan Bujan-Stipić“ u kategoriji koncertnih orkestara koji je osvojio treću nagradu  i nagradu za najbolje izvedeno djelo domaćeg autora temeljem natječaja HSK, dok je najuspješniji bio Tamburaški sastav KUD-a „Belica“ u kategoriji koncertnih sastava koji su osvojili prvu nagradu, te su proglašeni najboljim sastavom susreta i dobili nagradu tamburu bisernicu  i osigurali nastup na Razglednici Hrvatskog sabora kulture u svibnju  iduće godine.

U Sisku je održan 15. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava na kojem su nastupila i tri međimurska predstavnika:muška vokalna skupina  KUD-a“Katruže“ iz Ivanovca u programu izvorne pučke glazbe,  ženska vokalna skupina KUD-a „Veseli Međimurci“ iz Čakovca u kategoriji folklorne glazbe koja je osvojila Srebrnu plaketu i muška vokalna skupina PZ Sveti Juraj na Bregu  u kategoriji slobodnih stilova i žanrova čiji su članovi osvojili Brončanu plaketu..

U Žiškovcu je 18.  studenog  održana 11. Smotra  međimurskih narodnih nošnji, uz sudjelovanje  7 članica Zajednice, a nastupe amatera pratilo je i povjerenstvo u sastavu: dr.sc.  Stjepan Hranjec i Smiljka Petrl – Marčec.

Na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanoj u srijedu, 28. studenog 2018. godine, u Port Louisu, u Republici Mauriciusu, međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja, kao samostalna nominacija, upisana je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Uvrštavanje međimurske popevke na ovaj reprezentativan popis izniman je uspjeh za Međimurje i priznanje svim članovima naše Zajednice koji promiču Popevku, ostvaren dugogodišnjom suradnjom s Ministarstvom kulture, Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO i hrvatskim stručnjacima iz različitih znanstvenih i stručnih institucija.

 

Prosinac

Članice Zajednice svoju su aktivnost provodile kroz nastupe u svojim mjestima prigodom

Božićnih blagdana, a organizirane su i međusobni susreti i druženja pojedinih KUD-ova, KUU-a, te gostovanja izvan Županije.

 

 

Zajednica HKUU Međimurske županije čestita svim ovogodišnjim slavljenicima bila da se to odnosi na udruge ili društva kao članica Zajednice ili se radi o pojedincima unutar udruga koji su svojim radom i promocijom kulturnog amaterizma zavrijedili priznanja Zajednice i Hrvatskog sabora kulture.

Iskrene čestitke upućuju se našim predstavnicima na Državnim susretima i na osvajanju nagrada i pohvala na istima.

Zahvala se upućuje prvenstveno Međimurskoj županiji na financijskoj potpori u radu Zajednice, Ministarstvu kulture te pojedinim općinama i gradovima naše Županije koji su također financijski pomogli održavanje ovogodišnjih Smotri. Zahvaljujemo se i HDS-ZAMP-u kao suorganizatoru na financijskoj pomoći u realizaciji pojedinih Smotri , te veliku zahvalu upućujemo i svim ostalim sponzorima i donatorima, a prvenstveno MEĐIMURJE –PLINU Čakovec  na velikoj financijskoj potpori uz čiju pomoć su realizirani odlasci naših društava na Državne susrete.

 

 

 

U Čakovcu, 13.02.2019.                                    PREDSJEDNIK ZAJEDNICE HKUU MŽ

                                                                                                      Dejan Buvač