Zajednica HKUUMZ

Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije
40000 Čakovec, Hrvatska, P.P. 188 , Trg Republike 3
IBAN : HR8224850031100224293 , Croatia banka d.d. , OIB: 63462493225
www.zajednica-hkuumz.hr , zajednica.hkuu.mz@gmail.com , mob +385 98 861 921

IZVJEŠĆE O RADU ZAJEDNICE HKUU

 MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2019. GODINU

 

 

Siječanj

Aktivnost Zajednice početkom godine očitovala se kroz rad pojedinih Odbora Zajednice u definiranju i realizaciji Programa rada i organizaciji Županijskih smotri u 2019.

 

Veljača 

U ovom razdoblju održana je većina Skupština KUD-ova, KUU-a, te Udruga članova Zajednice.  Održana je sjednica Upravnog odbora na kojoj je prihvaćeno Financijsko izvješće i Izvješće o radu za 2018. godinu.

Neke članice Zajednice još su tijekom ovog mjeseca održavale svoje Skupštine, ali i nekoliko društava proslavilo je svoje obljetnice.

 

Ožujak

Održana je Skupština Zajednice 13.ožujka  na kojoj je prihvaćeno Izvješće o radu i financijsko Izvješće za 2018. Godinu.

Prva Predsmotra 35. MEĐIMURSKE POPEVKE održana je u Donjem Kraljevcu 23.03.2019. Nastupilo je 13 članica Zajednice, a izvedene su 23 popevke .

Druga Predsmotra 35. MEĐIMURSKE POPEVKE održala se u Štrigovi 30.03.2019. uz odaziv 16 članica Zajednice, a izvedeno je 29  popevki.  Još jednom  izvrsna organizaciju domaćina Predsmotri KUD-a Općine Donji Kraljevec i KUD-a „Sveti Jeronim“ iz Štrigove.

 

Travanj

Održana je i Predsmotra MEĐIMURSKE POPEVKE u inozemstvu točnije u Mađarskoj-Sumarton i to 06.04.2019. u izvrsnoj organizaciji društva Horvata kraj Mure i KUD-a Sumarton. Izvedeno je 12 međimurskih popevki. Predsmotre u Donjem Kraljevcu, Štrigovi kao i onu u Sumartonu  pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu: Dragica Šimunković, dr.sc Stjepan Hranjec , Miroslav Novak i Branimir Magdalenić.

Održan je i 24. Festival Kazališnih amatera Međimurja u Prelogu  12, 13. i 14. travnja, u organizaciji KU-e «Seljačka Sloga» iz Preloga, na kojem je izvedeno 20 predstava , a sve predstave pratio je Županijski žiri u sastavu  Želimir Belić- selektor i Vid Balog – glumac. Proglašeni su najbolji glumci, redatelj, izabran najbolji amaterski dramski tekst i predstava u cjelini .Sve pohvale domaćinu na izvrsnoj organizaciji. Kao najbolja predstava Festivala odabrana je predstava «Adam«  Kazališne družine „Štolcer“ iz Čakovca koja će predstavljati našu Zajednicu na 59. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske u  Vodicama, a uz nju i predstava po odabiru selektora „Glumci“ Priločke amaterske scene iz Preloga.

Održana je  14. Smotra koreografiranog folklora „Med Murom i Dravom“ ,27. travnja na kojoj je sudjelovalo 6 folklornih skupina. Domaćin Smotre bila je KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca. Povjerenstvo u sastavu : Nikola Kotur i Tibor Bun za ovogodišnju državnu smotru koreografiranog folklora odabrali su KUD „Belicu“ iz Belice.

 

 

Svibanj

HKUU“Sveti Martin“ bio je domaćin 12. Dječje Smotre međimurskih popevki koja se održala u Toplicama Sveti Martin 06. svibnja, a izvedene su 24 popevke. Nastupilo je 8 članica Zajednice , te nekoliko osnovnih škola i vrtića s područja naše Županije. Stručno povjerenstvo  u sastavu: Dragica Šimunković, Stjepan Hranjec i Miroslav Novak, odabralo je 4 popevke koje su uvrštene na 35. Smotru međimurske popevke u Nedelišću.

U organizaciji KUD -a Mačkovec dana 19.  svibnja u Mačkovcu je održana 25 . Smotra tamburaških sastava i orkestara naše Zajednice na kojoj je nastupilo 10 sastava i 2 orkestra s oko 170 tamburaša, a nastup je pratio i državni selektor HSK Igor Kudeljnjak koji je odabrao i predstavnike naše Zajednice za Susret hrvatskih tamburaških orkestara u Dugom Selu, a ta čast pripala je  TS KUD-a „Belica“ u kategoriji koncertnih sastava , Tamburaškom orkestru KUDa “Šandorovec“  u kategoriji  folklornih sastava i ŽTO „Stjepan Bujan-Stipić“ u kategoriji koncertnih orkestara.

U Vodicama je od 24. do 26. svibnja održan  drugi dio  59. Festival kazališnih amatera Hrvatske na kojem su nastupili i članovi  naše Zajednice. Predstave su izveli  Priločka amaterska scena iz Preloga  i Kazališna družina  „Štolcer  „ iz Čakovca.  Dejan Novak  dobio je nagradu za najbolju mušku glavnu ulogu, a Kristina Štebih za sporednu žensku ulogu.

 

 

Lipanj

Na Smotri folklora u Ogulinu „Igra kolo“ 01. lipnja našu Zajednicu predstavljao  je KUD „Fijolica“  iz Orehovice.

KUU «Seljačka sloga» iz Nedelišća  uspješno je organizirala  35. Smotru hrvatske pučke popijevke  «Međimurske popevke 2019» . Izvedene su 23 popevke, izvođači su  bili  članovi  Zajednice HKUU MŽ, nastupio je i gost Đani Stipaničev. Popevka je održana 06.lipnja. Stručno povjerenstvo u sastavu : Dragica Šimunković prof., Miroslav Novak prof., Branimir Magdalenić prof. i dr.sc  Stjepan Hranjec na osnovu održanih Predsmotri Zajednice odabralo je izvođače za finalnu večer, a moramo istaknuti da su na Smotri nastupili  najuspješniji s dvije predsmotre, predsmotre održane u Murakeresturu u Mađarskoj, te s  12. Dječje smotre međimurskih popevki.

U Novom Vinodolskom dana 06. i 07. lipnja ,održan je 33. Susret hrvatskih puhačkih orkestara u organizaciji HSK, na kojem je u C kategoriji koncertnog programa  Zlatnu plaketu osvojio Puhački orkestar Grada Preloga.

U Svetoj Mariji je 16.lipnja održana 21. Smotra pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurske županije  na kojoj su sudjelovalo 5 zborova i 10 vokalnih skupina.

Smotru su pratili i državni selektori Marija Ramljak i Dražen Kurilovčan iz Zagreba, koji    su istaknuo visoki organizacijski i kvalitetni nivo Smotre.

Za državnu Smotru zborova izabrao je  Pjevački zbor «Josip Štolcer Slavenski» iz Čakovca i Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća u kategoriji pjevačkih zborova, a za Susret malih vokalnih sastava : ženske vokalne skupine: «Pučpuljike“ iz Čakovca  i KUU „Zasadbreg“ u kategoriji folklorne glazbe, te ženska vokalna skupina KUUU „Društvo žena“ Gornji Kraljevec u kategoriji izvorne pučke glazbe.

  1. lipnja u organizaciji Limene glazbe općine Podturen održana je 26. Smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi Zajednice HKUU Međimurske županije, na kojoj je nastupilo 14 orkestara i limenih glazbi.

Na dječjim «Đakovačkim vezovima»  30.lipnja našu je Zajednicu predstavljali su mladi folkloraši iz  KUD-a „Fijolica„ Orehovica.

 

Srpanj

Na smotri folklora «Đakovački vezovi»  našu je Zajednicu 7. srpnja predstavljao KUD „Žiškovec.

Na 53. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 20.srpnja, nastupili su članovi KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća.

Kolovoz

Tijekom mjeseca kolovoza mnoga društva bilježe nastupe u zemlji i inozemstvu, te je vrlo bogata suradnja i razmjena programa među društvima članicama Zajednice.

 

 

Rujan

Na 52. „Voloderskim jesenima“  14.rujna predstavljali su nas folkloraši  KUD-a «Selnica“ iz Selnice.

KUD «Donji Vidovec» iz Donjeg Vidovca  22. rujna predstavljao je Međimursku županiji na 54. smotri izvornog folklora «Vinkovačke jeseni 2019», dok  su  na «Dječjim Vinkovačkim  jesenima» bili mali folkloraši KUU „Zvon“ iz Male Subotice.

Održane su  sjednice Odbora specifičnih djelatnosti , na kojima su  doneseni Planovi rada i financijski planovi za 2020. godinu.

U suorganizaciji Zajednice,  Hrvatski sabor kulture bio je organizator 15. MEĐUNARODNOG festivala amaterskih kazališta u Čakovcu 28. rujna.

 

Listopad

Na 52. Državnom Susretu pjevačkih zborova u Rovinju 05. i 06. listopada nastupila su dva naša predstavnika. Pjevački zbor «Josip Štolcer Slavenski» iz Čakovca koji je osvojio srebrnu diplomu i Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća koji je osvojo brončani diplomu i nagradu za najbolji revijalni nastup.

U Ivanovcu je 13.listopada održana  15. Smotra izvornog pjevanja starih međimurskih narodnih i sakralnih pjesama osoba treće životne dobi »Pesmarica naših mamica», organizator ove revije izvornog pjevanja starih međimurskih pjesama je KUD «Katruža» Ivanovec, a sudjelovali su pjevačice i pjevači iz 14 članica Zajednice. Nastupe je pratilo i stručno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Stjepan Hranjec, Senka Bašek-Šamec prof. i  Bojan Pogrmilović prof.

Održana je Redovna Skupština Zajednice 16.listopada na kojoj je  prihvaćen Financijski plan i Plan rada za 2020.godinu

U Čakovcu je dana 19. listopada ,održan 26. Susret hrvatskih folklornih ansambala – koreografirani folklor, čiji je vrlo uspješan organizator uz Hrvatski sabor kulture bila i Zajednica HKUU MŽ i suorganizator KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće. Riječi pohvale organizatoru od strane svih sudionika, te Hrvatskog sabora kulture. Predstavnik naše Zajednice na ovom Susretu bio je KUD „Belica“ iz Belice.

26.listopada u Sisku je održan drugi dio 26. Susreta folklornih ansambala i to izvorni folklor. Našu Zajednicu predstavljali su članovi KUD-a  „Seljačka sloga“ iz Donje Dubrave.

Na Smotri u Svetoj Nedjelji predstavljali su nas mali folkloraši KUU «ZVON» iz Male Subotice.

Studeni

Na 26. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je održan  02. i 03. studenog u Dugom Selu našu Zajednicu predstavljali su: ŽTO „Stjepan Bujan-Stipić“ u kategoriji koncertnih orkestara koji je osvojio Zlatnu plaketu, dok je u kategoriji koncertnih sastava najuspješniji bio Tamburaški sastav KUD-a „Belica“ također osvojivši Zlatnu plaketu, a Tamburaški sastav KUD-a „Šandorovec“ u kategoriji folklornih sastava koji osvojio je Brončanu plaketu.

U organizaciji KUU «ZVON» iz Male Subotice , održana je dana 10. studenog 19. Smotra dječjeg folklornog stvaralaštava na kojoj je nastupilo 8 dječjih folklornih skupina iz Međimurja i 5 gostujućih skupina. Smotru je prati izbornik Goran Knežević koji je predložilo predstavnike Županije na predstojećim dječjim smotrama folklorna u 2020. godini.

U Velikoj Gorici 9. i 10.studenog održan je 30. Susret hrvatskih plesnih ansambala na kojem je nastupio i Plesni studio“Vivona“ iz Čakovca.

U Kotoribi je 17. studenog  održana 12. Smotra  međimurskih narodnih običaja, uz sudjelovanje  7 članica Zajednice, a nastupe amatera pratilo je i povjerenstvo u sastavu: dr.sc.  Stjepan Hranjec i Smiljka Petrl – Marčec.

 

Tijekom vikenda 23. i 24. studenoga 2019. godine u Sisku je održan 16. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava, na kojem su nastupila i tri međimurska predstavnika: ženska vokalna skupina  Kulturno-umjetničke udruge „Društvo žena Gornji Kraljevec“ iz Gornjeg Kraljevca u programu izvorne pučke glazbe, gdje je osvojila 3. nagradu ,  Ženska vokalna skupina „Pučpuljike“  iz Čakovca  koja je osvojila Srebrnu plaketu i  Ženska vokalna skupina „Zasadbreg“ iz Zasadbrega koja je osvojila Brončanu plaketu, obje u kategoriji folklorne glazbe.

Povodom obilježavanja 1. godišnjice uvrštavanja Međimurske popevke na UNESCO-ov popis nematrijalne kulturne baštine čovječanstva održan je u Čakovcu 26. studenog“ Svečani koncert međimurskih popevki“ u kojem su nastupali članovi i članice Zajednice HKUU, dva dana nakon

Toga 28. Studenog u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu održan je Znanstveno-stručni kolokvij o međimurskoj popevki. U umjetničkom programu uz poznate umjetnike nastupili su i članovi Zajednice. Organizatori ovih događanja bili su Institut za etnologiju i folkloristiku, Zajednica HKUU MŽ,  Matica hrvatska Zagreb i Udruga Matapur, a sve uz materijalnu podršku Međimurske županije, te uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde-Grabar Kitarović i Ministarstva kulture RH. Kordinatori i inicijatori ovog obilježavanja bili su Lidija Bajuk i Dejan Buvač.
 
Prosinac

Članice Zajednice svoju su aktivnost provodile kroz nastupe u svojim mjestima prigodom

Božićnih blagdana, a organizirane su i međusobni susreti i druženja pojedinih KUD-ova, KUU-a, te gostovanja izvan Županije.

 

 

Zajednica HKUU Međimurske županije čestita svim ovogodišnjim slavljenicima bila da se to odnosi na udruge ili društva kao članica Zajednice ili se radi o pojedincima unutar udruga koji su svojim radom i promocijom kulturnog amaterizma zavrijedili priznanja Zajednice i Hrvatskog sabora kulture.

Iskrene čestitke upućuju se našim predstavnicima na Državnim susretima i na osvajanju nagrada i pohvala na istima.

Zahvala se upućuje prvenstveno Međimurskoj županiji na financijskoj potpori u radu Zajednice, Ministarstvu kulture te pojedinim općinama i gradovima naše Županije koji su također financijski pomogli održavanje ovogodišnjih Smotri. Zahvaljujemo se i HDS-ZAMP-u kao suorganizatoru na financijskoj pomoći u realizaciji pojedinih Smotri , te veliku zahvalu upućujemo i svim ostalim sponzorima i donatorima, a prvenstveno MEĐIMURJE –PLINU Čakovec  na velikoj financijskoj potpori uz čiju pomoć su realizirani odlasci naših društava na Državne susrete.

 

 

 

U Čakovcu, 18.02.2020.                                    PREDSJEDNIK ZAJEDNICE HKUU MŽ

                                                                                                      Dejan Buvač