Zajednica HKUUMZ

Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije
40000 Čakovec, Hrvatska, P.P. 188 , Trg Republike 3
IBAN : HR8224850031100224293 , Croatia banka d.d. , OIB: 63462493225
www.zajednica-hkuumz.hr , zajednica.hkuu.mz@gmail.com , mob +385 98 861 921

IZVJEŠĆE O RADU ZAJEDNICE HKUU

 MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2020. GODINU

 

 

Siječanj

Aktivnost Zajednice početkom godine očitovala se kroz rad pojedinih Odbora Zajednice u definiranju i realizaciji Programa rada i organizaciji Županijskih smotri u 2020.

 

Veljača 

U ovom razdoblju održana je većina Skupština KUD-ova, KUU-a, te Udruga članova Zajednice.  Održana je sjednica Upravnog odbora na kojoj je prihvaćeno Financijsko izvješće i Izvješće o radu za 2019. godinu.

Neke članice Zajednice još su tijekom ovog mjeseca održavale svoje Skupštine, ali i nekoliko društava proslavilo je svoje obljetnice.

 

Ožujak

Održana je Skupština Zajednice 04.ožujka  na kojoj je prihvaćeno Izvješće o radu i financijsko Izvješće za 2019. godinu.

Iako su sve predradnje za  Predsmotre 36. MEĐIMURSKE POPEVKE  koje su se trebale održati  u Donjem Kraljevcu, Štrigovi i Murakeresturu odradile, zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj te zbog zabrane javnih okupljanja bili smo prisiljeni odgoditi navedene MANIFESTACIJE.

 

Travanj

Situacija nam i dalje nije dozvolila održavanje 25. Festival Kazališnih amatera Međimurja koji je odgođen za mjesec rujan.

 

Svibanj

Nažalost nije održana ni 13. Dječja Smotra međimurskih popevke u Toplicama Sveti Martin,ni

26 . Smotra tamburaških sastava i orkestara naše Zajednice.

 

Lipanj

Kako ni drugi krajevi u Hrvatskoj nisu održavali Smotre i festivale tako ni naši predstavnici nisu odlazili na Smotru folklora u Ogulin „Igra kolo“. Nije održana ni centralna Smotra 36. Međimurske popevke u Nedelišću, pa je dogovoren novi termin u studenom 2020. godine.             Korona nam nije dozvolila ni održavanje 22. Smotre pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurske županije, te 15. Smotre koreografiranog i 21. Smotre izvornog međimurskog folklora, nije održana ni 27. Smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi.

Nažalost kako se nisu održali ni «Đakovački vezovi» naši predstavnici nisu mogli biti na toj smotri.

 

Srpanj-Kolovoz

Tijekom ova dva mjeseca naša društva najčešće su bilježila nastupe u zemlji i inozemstvu, što je nažalost ove godine izostalo zbog epidemiološke situacije vezano uz korona virus.

Upravni odbor Zajednice HKUU na svojoj sjednici održanoj 19. kolovoza 2020., te uz konzultaciju i prethodni sastanak sa svim organizatorima smotri na našem području donio je jednoglasnu Odluku da se Smotre i Festivali Zajednice planirani za 2020. godinu otkažu s nadom da ćemo iduće 2021. moći organizirati sve Smotre i festivale po kalendaru kojeg će Skupština Zajednice sredinom listopada donijeti. Moramo napomenuti da je i stav svih organizatora Smotri bio jedinstven te da je ova odgovorna odluka donesena prvenstveno u smjeru zaštite svih naših članica ali i ostalih posjetitelja naših smotri kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje a sve u skladu s novo nastalom situacijom vezanom za koronavirus.

Dakle kako nema Županijskih smotri svi zainteresirani koji se žele prijaviti na Državne susrete i festivale Hrvatskog sabora kulture moraju to napraviti sami i to direktno u komunikaciji sa Hrvatskim saborom kulture jer trebaju dostaviti video zapis do određenog datuma za svaki Susret ili Festival. Upravni odbor o tome je izvijestio sve članice Zajednice.

 

 

Rujan

Kako ni 55. smotri izvornog folklora «Vinkovačke jeseni 2020», nije održana uz sudjelovanje gostujućih društava, Zajednica je za tu priliku formirala folklorni ansambl Zajednice koji je uz pratnju Tamburaškog orkestra Stjepan Bujan-Stipić odradio 8 minutni nastup ispred zgrade Sindikata u Čakovcu kojeg je snimila ekipa iz Vinkovcima i koji je bio pušten na samoj centralnoj smotri u Vinkovcima. Folkloraše i tamburaše pripremili su za nastup Nikola Kotur i Tihomir Cvrtila. Festival KAM koji je prebačen za ovaj mjesec na kraju je otkazan.

Održana je sjednica Upravnog odbora na kojoj su doneseni Plan rada i Financijski plan za 2021. godinu.

 

Listopad

U Ivanovcu  slijedom svega navedenog nije održana  16. Smotra izvornog pjevanja starih međimurskih narodnih i sakralnih pjesama osoba treće životne dobi „Pesmarica naših mamica“. Održana je Redovna Skupština Zajednice – dopisnim putem (zbog epidemiološke situacije) do 25. listopada na kojoj je  prihvaćen Financijski plan i Plan rada za 2021.godinu

Studeni

Na 27. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je održan  14. i 15. studenog (online) gdje su sudionici bili izabrani temeljem individualnih snimki u  kategoriji koncertnih orkestara nastupio je Tamburaški orkestar KUD-a „Belica“  i osvojio Zlatnu plaketu, dok je Tamburaški sastav KUD-a „Mačkovec“ u kategoriji koncertnih sastava osvojio je Srebrnu plaketu.

Nažalost nije održana ni 20. Smotra dječjeg folklornog stvaralaštava, a ni 11. Smotra narodnih nošnji koje su tako odgođene za 2021. godinu.

Održan je online i 31. Susret hrvatskih plesnih ansambala na kojem je nastupio i Plesni studio“Vivona“ iz Čakovca.

Povodom obilježavanja 2. godišnjice uvrštavanja Međimurske popevke na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na VTV-u  je u nedjelju 29.studenog  repriziran            “ Svečani koncert međimurskih popevki“ u kojem su nastupali članovi i članice Zajednice HKUU,  koji je održan  u Čakovcu 26. Studenog prošle godine, te se na dostojan način u svim medijima pismom upućenim od strane Zajednica prisjetilo na tu obljetnicu.Smotra „Međimurske popevke“ je odrađena na osnovu odabranih video snimki članica Zajednice.

 

 

Prosinac

 

U subotu 05.prosinca 2020. godine održan je revijalni online 17. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava, na kojem su nastupila i dva međimurska predstavnika:  Ženska vokalna skupina KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca i Ženska vokalna skupina „Pučpuljike“  iz Čakovca  obje u kategoriji folklorne glazbe.

Od 04. do 19. prosinca održan je i 60. Festival hrvatskih kazališnih amatera također u online formi a temeljem poslanih snimki predstava. Nastupali su članovi Dramskog studija „DADA“  iz Čakovca s predstavom „Kralj Lear“, koji su prošli video selekciju.

  1. Susret hrvatskih puhačkih orkestara održan je 12. prosinca u online formi a temeljem poslane snimke nastupa za sudjelovanje je odabran Puhački orkestar općine Podturen.

 

 

 

 

U Čakovcu, 16.03.2021.                                    PREDSJEDNIK ZAJEDNICE HKUU MŽ

                                                                                                 Dejan Buvač