Zajednica HKUUMZ

Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije
40000 Čakovec, Hrvatska, P.P. 188 , Trg Republike 3
IBAN : HR8224850031100224293 , Croatia banka d.d. , OIB: 63462493225
www.zajednica-hkuumz.hr , zajednica.hkuu.mz@gmail.com , mob +385 98 861 921

IZVJEŠĆE O RADU ZAJEDNICE HKUU

 MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2021. GODINU

 

 

Siječanj

Zajednice a tako ni većina društava nije mogla redovno djelovati zbog epidemioloških mjera vezanih uz COVID 19.

 

Veljača 

Pojedine udruge u ovom razdoblju održale su svoje skupštine i to kada je riječ o manjim udrugama, dok njih većina zbog situacije s COVID-om 19 iste nije mogla održati.

 

Ožujak

Održana je sjednica Upravnog odbora na kojoj je prihvaćeno Financijsko izvješće i Izvješće o radu za 2020. godinu.

Skupština Zajednice nije održana zbog epidemioloških razloga te je prolongirana za vrijeme kada će je biti moguće održati u živo uz prisutnost skupštinara.

Sve navedene Smotre i Festivali Zajednice do daljnjeg su otkazane.

 

Travanj

Situacija nam i dalje nije dozvolila održavanje 25. Festival Kazališnih amatera Međimurja koji je odgođen za mjesec rujan.

 

Svibanj

Nažalost nije održana ni 13. Dječja Smotra međimurskih popevke u Toplicama Sveti Martin,ni

26 . Smotra tamburaških sastava i orkestara naše Zajednice.

 

Lipanj

Kako ni drugi krajevi u Hrvatskoj nisu održavali Smotre i festivale tako ni naši predstavnici nisu odlazili na Smotru folklora u Ogulin „Igra kolo“. Nije održana ni centralna Smotra 37. Međimurske popevke u Nedelišću, pa je dogovoren novi termin u studenom 2021. godine.             Korona nam nije dozvolila ni održavanje 22. Smotre pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurske županije, te 15. Smotre koreografiranog i 21. Smotre izvornog međimurskog folklora, nije održana ni 27. Smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi.

 

Srpanj-Kolovoz

Tijekom ova dva mjeseca naša društva najčešće su bilježila nastupe u zemlji i inozemstvu, što je nažalost ove godine izostalo zbog epidemiološke situacije vezano uz korona virus. Pojedina društva su ipak nekako mogla održati nastupe. Moramo napomenuti da i dalje većina društava nije ni mogla održavati probe zbog mjera HZJJ.

 

 

 

Rujan

Na 56. smotri izvornog folklora «Vinkovačke jeseni 2021», Zajednicu je predstavljao folklorni ansambl Zajednice koji je formiran samo za tu prigodu od nekoliko zainteresiranih društava koji je uz pratnju tamburaša odradio 8 minutni nastup u Vinkovcima. Održana je sjednica Upravnog odbora na kojoj su doneseni Plan rada i Financijski plan za 2022. godinu.

Održan je sastanak s predstavnicima svih udruga i organizatorima smotri koje su ujedno bile i sjednice Odbora specifičnih djelatnosti. Zaključak je da se smotre neće održavati uživo a eventualno održavanje uz snimke će se još raspraviti.

 

Listopad

U Ivanovcu  slijedom svega navedenog nije održana  16. Smotra izvornog pjevanja starih međimurskih narodnih i sakralnih pjesama osoba treće životne dobi „Pesmarica naših mamica“. Održana je Redovna Skupština Zajednice 26.10. i to uživo uz prisutnost skupštinara. Prihvaćena su izvješća za 2020. godinu te donesen Plan rada i financijski plan za 2022. godinu.

Studeni

 

  1. Susret hrvatskih pjevačkih zborova uspješno je održan u nedjelju 7. studenoga 2021. godine u Varaždinu, a na susretu je nastupio i Pjevački zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća

U velikoj Gorici 21. Studenog održan je  i 32. Susret hrvatskih plesnih ansambala na kojem je nastupio i Plesni studio“Vivona“ iz Čakovca.

  1. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava održan je 28. studenog u Koprivnici, a na njemu su nastupile članice ženske vokalne skupine KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ iz Gornjeg Kraljevca koje su u kategoriji izvorne pučke glazbe osvojile 2. nagradu i ženska vokalna skupina „Pučpuljike“ iz Čakovca u kategoriji malih folklornih vokalnih sastava koja je osvojila Srebrnu plaketu.

Na 28. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je održan  13. i 14. Studenog nije bilo naših predstavnika, kao ni na 61. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera

Povodom obilježavanja 3. godišnjice uvrštavanja Međimurske popevke na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na VTV-u  je u nedjelju 28.studenog  repriziran            “ Svečani koncert međimurskih popevki“ u kojem su nastupali članovi i članice Zajednice HKUU,  koji je održan  u Čakovcu 26. studenog 2019. godine, te se na dostojan način u svim medijima pismom upućenim od strane Zajednica prisjetilo na tu obljetnicu. Smotra „Međimurske popevke“ je odrađena na osnovu odabranih video snimki članica Zajednice u online formatu.

 

 

Prosinac

Neki članovi Zajednice uspjeli su održati i Božićne koncerte što je u ovo pandemijsko vrijeme zaista za svaku pohvalu.

 

 

 

U Čakovcu, 02.02.2022.                                    PREDSJEDNIK ZAJEDNICE HKUU MŽ

                                                                                                 Dejan Buvač